Cydr – alkoholowe bogactwo smaku

Cydr to nic innego jak sfermentowany sok jabłkowy. Niektórzy porównują go do wina, z tą jednak różnicą, że jest on gazowany, niektórym przypomina zaś piwo o smaku jabłkowym.

Cydr w PolsceW istocie ten naturalny cydr ma tak ogromne bogactwo smaku, że trudno porównywać go do innego napoju wyskokowego. Fakt, że powstaje przy wykorzystaniu metody podobnej do pędzenia wina i można go coraz częściej spotkać na sklepowych półkach (w butelkach a nawet puszkach, czasem nawet nalewany jest z dystrybutora) nie oznacza, iż jego smak jest klasyczny, znany.

Cydr najbardziej popularny jest w Wielkiej Brytanii, gdzie chętnie popijany jest w pubach. Podobną popularnością cieszy się we Francji i w Belgii. Warto jednak dodać, że i w Polsce zdobywa serca i gusta coraz większej ilości miłośników picia alkoholowych trunków.

Sam cydr jest niezwykle orzeźwiający, najlepiej gdy pije się go po schłodzeniu, podobnie jak piwo, w wysokich szklankach czy kuflach. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać do niego lodu bowiem ten rozcieńczy tylko jego smak. Nie zaleca się również dodawania innych smaków do cydru – na rynku spotkać można te ze sztucznymi aromatami jednak nie są one oryginalne.

Ciekawostką jest fakt, iż od niedawna produkowany jest także cydr w Polsce. Niepasteryzowany, bez dodatków konserwujących i smakowych już zdobył uznanie naszych rodaków. Szczególnie często popijają go panie chociaż z całą pewnością jest to produkt odpowiedni dla każdego. Cydr można pić jako orzeźwiający napój w letnie dni, przy rodzinnym obiedzie czy podczas szalonej zabawy z przyjaciółmi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *