Sezon letni i jesienny sprzyja korzystaniu z bogactwa owoców i warzyw. Stragany i nasze ogrody uginają się od malin, śliwek, jabłek, chrupkich marchewek, soczystych ogórków i pomidorów. Jak zatem cieszyć się warzywami i owocami jeszcze dłużej i wyciągnąć z nich wszystko, co najlepsze? Odpowiedzią może być pyszny sok bez cukru, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze nie obciąża naszego układu trawiennego.
Jak przygotować sok bez cukru?
Soki owocowe nie tylko są bardzo pyszne, ale też są bardzo zdrowe, dlatego warto cieszyć się ich właściwościami przez cały rok. Należy pamiętać, że najlepsze i te najzdrowsze owoce to te prosto zerwane z drzewa. To właśnie one mają najwięcej, najcenniejszych wartości odżywczych. Przygotowanie i zamkniecie owoców w butelkach, jest świetnym rozwiązaniem, aby cieszyć się ich smakiem zawsze wtedy, gdy mamy na to ochotę.
Jak przygotować sok bez cukru?
Przygotowanie soków bez cukru nie jest trudnym zadaniem. Można to zrobić na dwa sposoby, w których każdy w początkowej fazie zakłada dokładne umycie owoców. W zależności od wybranego rodzaju należy oczyścić je, odszypułkować lub obrać ze skórki. Następnie należy je pokroić na drobniejsze kawałki.
Pierwsza z opisywanych metod zakłada, żeby do garnka włożyć produkty i delikatnie posypać je solą (szczypta soli na dwa kilogramy owoców). Teraz wystarczy, że będziemy je gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będą gotowe, przelej je przez sito. Gotowy sok przelewamy do butelek lub słoików, następnie wekujemy.
Janginizacja to druga z dostępnych metod, która polega na tym, że do butelek i słoików, wkładamy przygotowane owoce. Następnie lekko solimy i zakręcamy zakrętki. Teraz wystarczy, że wstawiamy produkty do wrzącej wody i przez kilkanaście minut pasteryzujemy. W tej metodzie możemy wkładać do butelek i słoików większe kawałki owoców. Zatem jeśli chcemy wytłoczyć klasyczny, rzadki sok, najlepiej skorzystać z pierwszej metody i dodatkowo rozcieńczyć wodą.