Dlaczego warto stawiać na żywność naturalną?

W czasach ogromnej konsumpcji wydaje się, że większość producentów żywności zatraciła pierwotne wartości. Jedzenie stało się sztuczne, wręcz nafaszerowane chemią. Na szczęście świadomi Polacy nie chcą, by na ich talerzach „lądowały” produkty przetworzone, z dodatkiem związków chemicznych i barwników. Doceniamy naturalny skład, aromat, produkcję zgodną z ekologicznymi standardami. Wiemy doskonale, że niezdrowe jedzenie ma po prostu zły wpływ na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie.

 

Jedzenie naturalne – atuty, na które warto stawiać

Jeśli wiemy już, że żywność naturalna pozwala nam cieszyć się dobrą kondycją i brakiem poważnych schorzeń organizmu, warto poznać także inne atuty jedzenia BIO. Dlaczego właśnie takie należy wybierać ze sklepowych półek?

 

Przede wszystkim żywność naturalna ma najlepszy smak, nie jest przetworzona, ale wydobywa to, co w produkcie doskonałe. Uwagę warto zwracać także na barwniki, bo i te powinny być pochodzenia naturalnego, głównie roślinne, jak czarna marchew.

 

Żywność naturalna – oszczędności finansowe

Wybierając ekologiczną, zdrową żywność, mamy pewność, że taka może być przechowywana dłużej. Konserwanty i inna chemia może zaburzać naturalny cykl przydatności do spożycia. Najczęściej niestety na niekorzyść samego produktu. W efekcie klient wydaje pieniądze, a produkt się marnuje.

 

Wspieranie lokalnych przedsiębiorców

Uwagę dobrze jest skupić również na wspieraniu lokalnych wytwórców, rolników i przedsiębiorstw. Warto kupować produkty sezonowe oraz te z jak najkrótszym składem. Im więcej „E”, tym jedzenie jest gorszej jakości, chociaż należy pamiętać, że nie wszystkie „E” są szkodliwe – przykładem może być naturalna pieczarka w płynie i proszku. Co ważne, świeży produkt, który nie jest wyprodukowany lokalnie, musi do Polski trafiać różnymi drogami, w długim czasie. By zachować jego świeżość, producenci dosłownie faszerują je chemią. To dlatego stawiajmy na jedzenie wytworzone w Polsce. Wtedy mamy pewność spożywania produktów naturalnych, a jednocześnie wspieramy rodzime firmy.

 

Zdaniem fachowców

Dietetycy i wszyscy eksperci do spraw żywienia jasno podkreślają, że jakość produktów, które spożywamy każdego dnia, ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia. Chodzi o komfort, znakomitą kondycję, funkcjonowanie wszelkich narządów, ale także wygląd zewnętrzny, stan skóry czy samopoczucie. Jeśli mamy więc do wyboru różne produkty, wybierajmy te bez chemii.

, ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *